חבר בצוותי מחקר והערכה בנלאומיים וחבר בוועדות משרד החינוך בתחום פיתוח מקצועות הסייבר- מידע וניהול הידע. לשעבר דירקטור בחברות הזנק . סא"ל במילואים מומחה בתחום התנהגות אוכלוסיה ושיטות ניהול בצה"ל.
מרצה בכיר וראש תוכנית "תשתיות מידע" במרכז ללימודים אקדמיים ובאוניברסיטת בר -אילן. לשעבר נשיא איגוד האינטרנט הישראלי .
יועץ ומרצה לארגונים עסקיים וציבוריים בתחום הטמעת מערכות דיגיטליות חברתיות כבסיס לפיתוח ידע וחדשנות, ההשפעה הייחודית שיש לטכנולוגיה הדיגיטלית על התנהגות האדם, הארגון והחברה בעידן הדיגיטלי. כמו כן, על השימוש האישי והחברתי באמצעי מדיה דיגיטלית , ניהול רשתות חברתיות ושיטות ניהול רשתיות בארגונים דיגיטלים.
השינויים הטכנולוגיים המתפתחים סביבינו, מהסמארטפון, לרשתות חברתיות, רשתות תקשורת חכמות, ענני מידע, ו מדפסות תלת מימד, התפתחות הבינה המלאכותית ושימוש גובר באפליקציות , רק מתגברים ומשתכללים.
המעניין הוא ששינויים אלו משפיעים על כל אחד ואחד מאיתנו. היחיד והחברה כולה.
ולאיטה,...
לפרטים נוספים
בהרצאה זו נחשף לעולם המדהים של הרשתות החברתיות. נכיר את מושגי העולם המרושת, נכיר מודלים נוספים שבאמצעותם ניתן לנתח קשרים ויחסים ברשתות חברתיות. נכיר את סוגי הקשרים והרשתות החברתיות על פי מודל דאנבאר. נלמד את סוגי הרשתות החברתיות הדיגיטליות הפופולריות, נלמד על מעגלי ההשפעה,...
לפרטים נוספים
בהרצאה זו נכיר את השינויים הגלובליים המתרחשים כיום ואת מקומה של הטכנולוגיה הדיגיטלית בשינויים אלו.
נבין את ההשפעות הבסיסיות של המרחב הדיגיטלי. את שינוי מרחב המקום והזמן, את תהליך ההתאמה של האדם לאתני הטבע, שיטות התמודדות עם עומס ואינטנסיביות של המידע גלובלי. נבין את מטרתה...
לפרטים נוספים
כבר כיום, עם התפתחות הטכנולוגיה, ישנם מקצועות שנעלמים מהשוק כמו מקצועות הטקסטיל, הדפוס והקדם דפוס. מקצועות אחרים משתנים. המוסכניק צריך לדעת מיחשוב, הטכנאי צריך להכיר את החדשנות המתפתחת והמנהל צריך להתמחות בניהול שינויים. אפילו מקצוע כמו הוראה ישתנה ויותאם ללמידה אוטונומית,...
לפרטים נוספים
בתחילת פברואר התנהל דיון בוועדת הכלכלה בכנסת בנושא מקצועות העתיד, מתוך כוונה לארגן את השוק הישראלי בהתאמה לדרישות המתפתחות. אחד הגורמים לדיון היה הניסיון של חברת UBER להכניס לשוק הישראלי את מודל "UberX", שמאפשר לכל אזרח במדינה להפוך לנהג מונית במסגרת החברה.
מקרה מעניין זה של חברת Uber מלמד אותנו שני עקרונות מרכזיים שילוו את החדשנות העתידית ואת התפתחות מקצועות העתיד: העיקרון הטכנולוגי והעיקרון הרגולטיבי. העיקרון הטכנולוגי מלמד שבכל מקום שבו ניתן להחליף את הפעילות האנושית או הטבעית ברעיון חדשני או במוצר טכנולוגי חדשני הנשלט על ידי אלגוריתם מעשה ידי אדם, כך ייעשה. מקצועות מסורתיים נעלמים מהעולם והכוח האנושי מוחלף בכוח טכנולוגי. אחת התוצאות הצפויות היא שבעתיד נשים תוכלנה להיכנס בקלות לשוק. עולה גם הדרישה למקצועות הקשורים בפיתוח תשתיות מידע וטכנולוגיה, בתכנונן, בניהולן וביישומן. עובדי התשתיות יהיו עובדי הידע הייחודיים העתידיים.
העיקרון השני הוא העיקרון הרגולטיבי – אסדרה, שכן אסדרה של דרישות המקצועות השונים היא המחסום המרכזי להטמעה מידית של חדשנות או להחלפת מקצועות וכניסת מקצועות חדשים לשוק. האסדרה קובעת את דרישות הקדם, את המיומנויות הנדרשות, את פרקי ההכשרה הנדרשים ואת מחיר הרישיון. נהגי המונית למשל מחויבים לתהליך הכשרה, למבחני כניסה ולתשלום על מחיר הרישיון. כל אלו מונעים מחברת Uber להטמיע את תכנית X במשק הישראלי.
והנה, מתברר שמקביל לתכנית X מפתחת חברת Uber מונית אוטונומית, שמשמעותה ביטול הצורך בהסעת אנשים בידי נהגים מיומנים ולמעשה בידי כל נהג. אם כן, ייתכן כי תכנית X של חברת Uber מטרתה להתמודד עם שינוי מקדים של הרגולציה ולא בהכרח להתחרות עם נהגי המוניות. אם אכן יוחלט שהתכנית תוטמע, הרי שהשינוי בתהליך האסדרה יהפוך את מקצוע נהג המונית למיותר, אך במקביל יקדם דרמטית את היתר השימוש במכוניות האוטונומיות ואת כניסתן לישראל.
אם כך, מקצוע הנהג עשוי לעבור מהעולם, ואתו מקצועות טכניים רבים אחרים, כאלו שיוכלו להיות מוחלפים על ידי בינה מלאכותית, אלגוריתם מתוחכם, תכנה חדשה, אפליקציה מועילה. כך נוכל לקבל בתים חכמים שיודעים להפעיל, להתאים וגם לתקן את מערכות החשמל, התקשורת, המיזוג והמחשוב של עצמם, ערים חכמות שיודעות להפעיל, להתאים ולתקן בעצמן את מערכות הרמזור, התחבורה, איכות הסביבה ועוד ונוסף לכך כיתות חכמות ומשרדים חכמים היודעים להפעיל את המכשור האלקטרוני המתאים בזמן הנדרש.
כשכל החידושים הללו ייכנסו לשוק, בעוד כ-15 שנים, כבר לא ידעו הילדים מדוע נדרש לנהוג, מהו השלט הרחוק לטלוויזיה או למזגן ומדוע צריך מתג חשמלי. ומאחורי כל אלו יעלו מקצועות פיתוח התכנה, מתכנני ומיישמי תשתיות התקשורת, תשתיות המחשוב והמידע, מהנדסי האיכות ומהנדסי הסביבה. אפילו מקצוע כמו הוראה ישתנה ויותאם ללמידה אוטונומית, מרחוק, בצורה רבודה ומעצימה. קרוב לוודאי שגם עובד במקצוע ההוראה יוסיף לעצמו את מיומנויות התכנון והיישום של תשתיות התקשורת, המחשוב והמידע בכיתות הלימוד.
כל אחד מאתנו מחויב לחשוב על עתידו ועל עתיד מקצוע ילדיו. הטכנולוגיה מחליפה לאטה את הסביבה הטבעית ויוצרת יחסים חדשים עם המין האנושי. בעתיד נצטרך להסתגל למקור התעסוקה שלנו, וכדאי להתחיל לחשוב על כך כבר עכשיו.