עיתונאי ישראלי בסוריה
הרצאות מקוונות און ליין ON LINE, הנחיית אירועים, תקשורת ישראלית, בטחון וצבא, אקטואליה פוליטית, מרצים סלבס, מזרח תיכון - אקטואליה, הנחיית פאנלים, גלובליזציה, חברה ומדינה
בחודש מרץ האחרון יצא מואב לסוריה כדי לסקר את הקרב על סוריה – המלחמה לכיבוש המעוז האחרון בשליטת ארגון המדינה האסלאמית דאע"ש.
מואב נסע באזורים שהיו עד לא מזמן בשליטת דאע"ש, וראיין את נשות דאע"ש הנמלטות עכשיו מהערים הנצורות. אמהות לילדים שבמשך השנים האחרונות חיו תחת המדינה האסלאמית אשר בעליהן נהרגו או נלקחו בשבי, ועדיין בחרו מרצונן לחיות במדינה האסלאמית מתוך אמונה בחוקי השריעה, המספרות שהחיים שלהן היו טובים, ומצדיקות את עריפת הראשים שביצעו אנשי דאע"ש. מואב התלווה לכוחות הכורדים הנלחמים נגד המעוזים האחרונים של דאע"ש במזרח סוריה באזור דיר א-זור, ושמע מהם על הנחישות לנצח את לוחמי דאע"ש שנשארו בסוריה, ועל החשש שלהם ממה שצפוי להם לאחר הנטישה של ארה"ב.
בצפון מזרח סוריה יש עדיין אזורים בשליטת משטר אסד - חלק מהאזורים הללו ממש בתוך הערים הכורדיות בהן ביקר מואב. התקרבות אליהם מהווה סכנה גדולה. הכורדים עדיין חוששים מאסד. חלקם מוכן להתראיין רק בגבם למצלמה.
מואב תיעד את מצבם של הכורדים בסוריה - הכורדים שהיו מדוכאים על ידי משטר אסד, שאסר עליהם לדבר כורדית או ללמד את ילדיהם את שפת אמם, ולחלקם לא היתה בכלל שום אזרחות, ועכשיו הם במלחמת שחרור על עצמאותם. הוא שמע איך הם מספרים בכנות על שברו של חלום כורדיסטאן העצמאית הגדולה, אומרים שהעולם לא תומך בהם, וכרגע הם שואפים לחיות כאוטונומיה כורדית בתוך סוריה הדמוקרטית שהם מאמינים שתקום בסוף המלחמה. הכורדים מדברים עם מואב בפתיחות על היחס שלהם לישראל - הם רואים בנו בעלי ברית, לא אויבים. הם אומרים כי ישראל צריכה לראות בכורדים בעלי ברית שיש להם אינטרס משותף במלחמה מול איראן וטורקיה ומדברים שציפו לעזרה גדולה יותר מישראל.
בהרצאה מקרין מואב קטעים מתוך התיעוד המיוחד הזה, ומשתמש בו כדי לצייר תמונה בהירה ועשירה על השינויים המשמעותיים המתרחשים בימים אלה באזורנו – יציאת ארה"ב מסוריה, הניסיון של איראן להתבסס בסוריה, והיכולת של ישראל לייצר בריתות עם מדינות ערב המתונות.
האם התקשורת קובעת את סדר היום הציבורי מתוך תפיסת עולם מסוימת או שדעת הקהל קובעת לתקשורת מה לסקר? מהם השיקולים שמכתיבים את ההחלטות המתקבלות מדי יום בערוצי הטלוויזיה, לגבי אופי הסיקור החדשותי? האם יכולה התקשורת להיות מעמיקה יותר בתוך כללי המשחק הנוכחיים? האם אכן כפי שטוענים נגדה, התקשורת מייצגת בעיקר צד פוליטי אחד במשוואה, או שהיא פשוט עושה את עבודתה?
לפרטים נוספיםבמסגרת עבודתי נשלחתי לסקר אזורי עימות בעת התרחשות שינויים היסטוריים: המהפכה בכיכר תחריר כאשר המצרים סילקו את מובארק מהשלטון (שם גם נעצרתי); כיכר מיידאן בקייב כאשר האוקראינים סילקו את הנשיא ינוקוביץ'; חצי האי קרים כאשר רוסיה פלשה והשתלטה על קרים; סדרת פיגועי הטרור בפריז בנובמבר 2015; סיקור המלחמה בסוריה בשהייה בגבול סוריה טורקיה לאחרונה, היכן שעשרות אלפי פליטים מנסים לנוס מאזור חאלב; פיגוע התופת בנמל התעופה אתא טורק באיסטנבול אליו נקלעתי ביולי 2016; סיקור הקרב על מוסול בצפון עיראק שם שהיתי ב2016 עם הלוחמים...
לפרטים נוספים