כילכול נשי - העצמה כלכלית של נשים
1. סיפור אישי: כבוגרת ספרות עברית, אשת רוח, דוגמנית לשעבר (מה אפשר לצפות מדוגמנית?) כסף זה עסק מלוכלך. בן הזוג ניהל את הכל במשך 15 שנות נישואין, כי כסף זה הוא. עשר שנים שאני כותבת בגלובס ורק בחמש האחרונות התחלתי להשמיע את קולי הכלכלי. זה התחיל בכתיבת דעות, עבר לפרשנות בלילה כלכלי, והסתיים בהשקעה במניות והכרת הנכסים המשותפים, עם ייעוץ ממקום של כוח בזוגיות.
2. מגיל צעיר מחנכים נשים שכלכלה זה לא בשבילן. גברים מנהלים עסק, נשים את הבית. בכסף שהבעל נותן. מעטות לומדות מתימטיקה, בפקולטה למנהל עסקים הן במיעוט.
3. מה קורה כשאני רוצה לראיין מנכ"ליות בחברות גדולות: קודם כל אין כמעט כאלה, וכשיש כאלה, הן מעדיפות להקטין את עצמן, שונאות לדבר בשבחי עצמן, לא רוצות להיחשף. למה? לא לנקר עיניים. שלא יזיקו להן, שלא יתבלטו. כי ככה חינכו אותנו. גם אם אתן עושות דברים גדולים, תעשו את זה בשקט.
4. המצב הזה נוח לגברים, כי הם יושבים על השיבר. הם בעלי הדעה, הידע, והכוח. המשכורת של האישה היא בדרך כלל לפיצוחים. אולי למטפלת.
5. מצד שני, המצב מאוד נוח לנשים. ראש קטן. מישהו דואג בשבילן להכל. הן יכולות להתעסק בחוגים של הילד, בקניות, בחינוך. כסף וכלכלה זה גדול עלינו.
6. סיפור על אימי שהתאלמנה ולא ידעה איך לשלם חשבון חשמל או איך קוראים את דף המידע בבנק, ומדובר באישה אינטליגנטית וחריפה.
7. לא צריך להיות מאסטר בכלכלה ופיננסים כדי להבין כלכלה. מתחילים בקריאה. היום הכל נגיש באינטרנט. העיתונות הכלכלית הפכה לידידותית למשתמש. צריך רק להתגבר על הפחד. ותאמינו לי שאני יודעת על מה מדובר. גם אני פחדתי.
8. אז מתחילים לקרוא כותרות. מי זה נוחי דנקנר. למה הוא בבית משפט. מה זה פק"מ, מע"מ, גרעון. ולאט לאט מגלים עולם מרתק, מלא יצרים, מניפולציות, סיפורים אנושיים קורעי לב. אם הזכרנו את דנקנר, בואו תראו איזה סיפור אנושי מדהים מסתתר מאחורי ים המספרים. כשמבינים את היצרים, ההיבריס, המניפולציות, פתאום מושגים כמו אג"ח, או מניות, והשתלטות, לא נראים כל כך מפחידים.
9. אתן לא צריכות לנהל חברה גדולה. מספיק שתתחילו בקטן. על קריאה כבר דיברנו. אל תהססו לשאול שאלות, לברר מינוחים. כן, גם לשאול את בן הזוג או הבוס בעבודה לגבי דברים שלא הבנתן . זו לא תורה מסיני. הכל מאוד פשוט והגיוני.
10. השלב הבא - לבדוק מה קורה אצלכן בבית. קחו את החשבונות הקבועים, חשמל, מיים, ארונוה, ותעברו עליהם. תראו כמה שלמתם חשמל בתקופה המקבילה בשנה שעברה והאם צריכת החשמל שלכם עלתה ולמה. אפש להרגיל את הילדים לסגור אור. להתקין דוד שמש במקום דוד חשמל. לא להדליק מזגן אם לא צריך.
11. לא לסמוך על הוראות הקבע וזהו. דוגמא לחשבון בזק מנופח, כי מישהו התחבר לנו לקו בבית. להסתכל. לפקח.
12. תתקשרו לחברת הכבלים או הלוויין ותתחילו להתווכח על המחיר והמבצעים. אין לכן מושג איך תוזילו את מחיר החבילה אם תאיימו לעזוב.
13. אותו הדבר עם המפעיל הסלולארי. נצלו מהפכת הניידות והתחרות המטורפת בין חברות הסלולאר בעקבות רפורמת כחלון – (אם ל יודעים מה זה להסביר), כדי להוזיל את המחיר החודשי. תתמקחו. זו לא בושה. לכן קוראים לזה "שוק סלולארי".
14. לפני או אחרי, אתן מוזמנות להושיב את אהובכם לשיחה ולהגיד לו, חמוד, בוא נעבור יחד על החסכונות שלנו, על השקעה במניות. תראו איזו ריבית אתן מקבלים. האם המניות עלו, ירדו, אפשר לקרוא על המנייה, להתעניין בה. יכול להיות שהבעל לא ישתגע על ההתערבות הגסה בטריטוריה שלו. אז מה. הכסף הזה הוא גם שלך יקירתי.
15. ההשקעה שלי במניות, אחרי שהשואה שקיבלתי על חסכון בנקאי של 40,000 שקלים הניב לי 500 שקלים בשנה.
16. רוצות עוד אפיקים לצימצומים? יש לך ביטוח בריאות פרטי? בדקת אם הוא מקביל לביטוח של קופת החולים? (הטריקים המלוכלכים של הביטוחים הפרטיים) יכול להיות שאת משלמת כפול.
17. מה עם הפנסיה שלך? יש לך אחת כזאת? את יודעת כמה תקבלי לחודש ביום שתצאי לפנסיה? כמה דמי ניהול את משלמת? לא? תבקשי פגישה עם האחראי בעבודה, הסוכן שלך, או עם נציג החברה המבטחת, ותבקשי לדעת. אל תעזבי אותם עד שתביני, כי יש להם נטייה לבלבל אותך באותיות קטנות וכוכביות. יש גם אתר אינטרנט חדש שבו אפשר להקיש את הפרטים באנונימיות ולבדוק אם דופקים אותך.
18. כדי לכלכל את עצמך צריך רק דבר אחד. אומץ להתמודד, להסתכל לפחד בעיניים ואחרי שתתמודדי עם המושגים המנופחים, שלגבים יש אינטרס שיראו לך גדולים בהרבה ממידתך, הם יראו לך כמו חיות מחמד קטנות שאפשר לאלף.
נושאים נוספים להרצאות:
1. האינטרסים הפוליטים מאחורי אירועים אקוטאליים - ניתוח אירועים אטואליים עכשוויים מיפוי הכוחות שעומדים מאחוריהם ומה מניע אותם.
2. מלכודת הפייסבוק - הכלי התמים לכאורה מלא סכנות וניצול המשתמש.
3. קופת הרזון - על דימוי הגוף וכלכלה.
4. כלכלת בית - איך אפשר לחסוך בחשבון הביתי גם בלי להיות כלכלן ואיך לא לפחד מכלכלה ושוק ההון.