בראשית 2014 פורסם ספר שעורר דיון נרחב באמצעי התקשורת ברחבי העולם. הספר "The Second Machine Age: Work, Progress, and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies" נכתב על ידי אריק בריניולפסון ואנדרו מק'אפי, והתזה שלהם היא ששוק העבודה בשנים הקרובות עומדת להשתנות מהקצה אל הקצה; את מקומם של עובדים, כך הם טוענים, יתפסו תוכנות ורובוטים.
על אף שהטכנולוגיה הדיגיטלית מתקדמת בקצב מעורר תדהמה, יש מספר תחומים שבהם לבני אדם יתרון יחסי, אחד מהם הוא הבנה של שפה, של הקשרים לשוניים, היכולת לנהל שיחה אינטליגנטית. אך האם גם היכולת האנושית נכבשה על ידי טכנולוגיה חכמה?
בשנת 1950 הציע מי שנחשב לאבי מדעי המחשב, אלן טיורינג, מבחן כמדד אפשרי למידה שבה מכונה כלשהי מצוידת בבינה מלאכותית. המבחן בנוי כך שאדם מקיים דיאלוג טקסטואלי עם שני גורמים שאותם הוא אינו רואה – הוא מקליד את דבריו והם עונים לו תשובה כתובה המופיעה על המסך. מה שמיוחד במבחן הזה הוא שאחד הגורמים שאיתם מדבר החוקר הוא אדם בשר ודם והשני הוא מכונה. האם החוקר ידע להבחין ביניהם? אם מכונה תצליח לרמות את החוקר שיסבור בטעות שמדובר באדם, או אז יהיה ניתן לומר שהיא "עברה את מבחן טיורינג".
עד לא מזמן אף מכונה לא עברה את המבחן ואולם בראשית יוני 2014 נודע כי לראשונה הצליחה תוכנת מחשב לעמוד בכללי המבחן. התוכנה, שפותחה על ידי שני מדענים, הצליחה לרמות יותר משליש מ-30 חוקרים שערכו 5 שיחות מקבילות עם האדם ועם המחשב. התוכנה סיפרה לחוקרים שהתכתבו איתה שהיא בעצם ילד בן 13 בשם יוג'ין גוסטמאן מאוקראינה ושאנגלית היא שפת האם השניה שלו. הם שאלו שאלות, "יוג'ין" ענה תשובות וכאמור יותר משליש מהם השתכנע שמדובר בילד אמיתי. על פי כלליו של טיורינג עצמו, המכונה עברה את המבחן.
יש להדגיש, זו רק ההתחלה. ראשית, התוכנה הצליחה לשכנע רק מעט יותר משליש מהחוקרים (33% ליתר דיוק) ושנית, היא הציגה בינה מלאכותית המתאימה לילד בן 13 שהאנגלית שלו מוגבלת. ועדיין, הכיוון ברור. אנחנו נכנסים לעידן שבו תוכנות ורובוטים יחליפו לא רק עובדים המבצעים עבודות פיזיות, מונוטוניות ולא מעניינות, אלא גם עובדים המופקדים על עבודות המחייבות יכולות קוגניטיביות מורכבות. האם זה אומר שעתידנו כעובדים נחרץ? לא בהכרח.